restauracja włoska Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie porządnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak poprawnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT